4. Různé druhy kuželkových her

Část 4. Různé druhy kuželkových her

Jak bylo řečeno již v úvodu, původně se hrálo v kuželky zcela libovolně, poněvadž nebylo jednotných pravidel. Tato libovolnost se ještě tu a tam udržela u hráčů, provozujících kuželkářství nikoli jako sport, ale více jakou čistou zábavu a místy také jako hazardní hru jen o peníze. Ještě dnes můžeme viděti na všelijakých staromódních kuželnách, hlavně v sobotu po výplatě vášnivé hráče, kteří dovedou prohráti v kuželkách i celotýdenní mzdu, sázejíce se lehkomyslně obyčejně s řemeslnými a ne vždy nejpoctivějšími hráči o to, kdo udělá více kolků. O tom se však zde nebudeme zmiňovati, nebo´t kuželkářské kluby, pokud jsou organizovány v ČS. asociaci sportu kuželkářského, jsou povinny pěstovati kuželkářství jednak v interních podnicích, v zápasech přátelských s jinými kluby, v turnajích, v soutěžích mistrovských, ligových, pohárových a mimořádně také s kluby neorganizovanými (po povolení AČSK).

Při těchto podnicích přicházejí v úvahu zejména tyto disciplíny a pravidla pro ně stanovená:

  • vytloukaná;
  • odstavovaná;
  • sokolská;
  • prémiová.

Při "vytloukané" hrají vždycky dvě závodní družstva, jejichž účastníci se střídají. Každému hráči je předepsáno najednou odházet 6 hodů, při čemž první hod jde do plného stavu kuželek, dalších pět hodů do pak do zbytku, který zůstal státi. Jsou-li poraženy všechny kuželky, jsou zbývající hody opět do plného stavu. Výsledek se určí prostým sečtením všech výsledků každé ze zúčastněných stran.

Při "odstavované" střídají se závodící strany, při čemž každý hráč je povinen odházet devět hodů.První hod jde rovněž do plného stavu, ale poražené kolky se znovu postaví, ale postupně bez levého rohu, pravého rohu, levé zadní dámy, pravé zadní dámy, levé přední dámy, pravé přední dámy. Pak se postupně odstavuje zadní roh, přední roh až poslední jest hod na samotného krále. Do výsledku se pak násobí výsledek do devíti kuželek jednou, do osmi kuželek dvakrát, do sedmi třikrát… až poslední hod na "krále" devětkrát. Největší vůbec dosažitelný počet poražených kuželek při tom činí 165.

Při takzvané "sokolské" začíná hra od předních pěti kuželek a každý závodník obou stran má pět hodů. Závodníci stran se střídají. Do výsledku se počítá všech pět kuželek za 14 bodů, dáma za 6 bodů, levý nebo pravý roh po 3 bodech, kdežto přední roh značí 10 bodů. Dáma a levý roh, dáma a pravý roh 7 bodů, přední roh a dvě kuželky 12 bodů, dáma a oba krajní rohy 8 bodů apod.

Při "prémiové" se hází ve třech oddílech, a to v prvém oddílu po 3 hodech, ve druhém dva hody a ve třetím jeden hod. Hraje se pokaždé do plného stavu kuželek, přičemž se strany střídají. Počet poražených kuželek na celkových šest hodů je výsledkem hry.

Všecky tyto čtyři předepsané disciplíny hrají pravidelně desítičlenná družstva, přičemž součet výsledků jednotlivců jest výslednou kvalifikací pro každého borce a součet výsledků všech desíti hráčů současně výsledkem celého družstva.

Z her mimozávodních u nás nejvíce pěstovaných je známá "válečná", podobná vytloukané, ale s libovolným počtem hráčů na každé straně. Pak partie "do plných", kdy se po každém hodu postaví všech devět kuželek a výsledek se získá prostým součtem poražených kuželek.

Jiná oblíbená hra je tzv. "švédská" (odtud, že se prvnímu rohu dříve také říkalo "starý Švéda"), při níž se hraje obvykle od 1000 dolů, až je některý hráč hotov. Pořadí hráčů se určí losem. Každý z nich má tři hody a jde vždy do všech devíti. Počítá se při tom přední roh sám za plných 1000 bodů, všech devět za 200, osm s prvním za 160, sedm s prvním 140, šest s prvním 100, pět s prvním 50, čtyři s prvním 40, tři s prvním 30 a dvě s prvním za 20 bodů. Bez prvního "starého Švédy" se počítá za výsledek počet sražených kuželek násobený týmž číslem (např. při sražení 6 kuželek - 6x6=36, při dvou - 5x5=25 atp.). Dvě kuželky a jedna se do výsledku vůbec nezapočítávají. Zajímavá je tato hra především dobrým nácvikem hry na prvního roha, ale hraje-li se o peníze, slabší hráči v ní velmi snadno nechají docela pěkné částky.

Stejně nebezpečná je i tzv. "frankfurtská spekulační hra", při níž má každý hráč šest hodů, jejichž jednotlivé výsledky se zapisují do šesti různých řádek, podle toho, jak si hráč sám určí. Počet poražených kolků se pak násobí pořadovým číslem zvolené řádky, takže kdo dovede správně odhadnouti svou okamžitou dispozici před hodem, získává snadno značný náskok před spoluhráči.

Podobná hra je také tzv. "násobilková", při níž každý hráč má šest hodů rozdělených do dvou sériích po třech hodech. Jde se vždy do plných devíti kuželek, přičemž se počet kuželek poražených prvním hodem násobí výsledkem hodu druhého a celek pak ještě počtem kolků sražených třetím hodem (např. prvním hodem hráč udělal 9 kolků a druhým 7, má tedy celkem 63 bodů; posledním třetím hodem pak udělá 8, tedy celkově se mu napíše k dobru 63x8, tj. 504 body). I tato hra se může hrát jako singl nebo v partiích.

Z jiných her jen vzpomeňme ještě alespoň některých, alespoň podle jména: rozhazovaná, královská, lübecká, americká (s 10 kuželkami postavenými do trojúhelníku).

Konečně také za kuželkovou hru jsou považovány tzv. ruské kuželky. Při nich je postaveno v normálním kříži 9 kuželek, nad nimiž je však koule zavěšena na šňůře v takové výši, aby při správném vrhu právě jen mohla zasáhnouti stojící kolky. Tato hra se ovšem nemůže počítati za nějaký skutečný sport ve vlastním slova smyslu.

Pro všecky druhy kuželkových her a podniků pořádaných v rámci asociačních předpisů naší úřední kuž. asociace platí tyto předpisy:

  • dráha musí býti volná pro účastníky nejméně půl hodiny před utkáním;
  • závodních podniků se mohou zúčastnit pouze závodníci registrovaní u AČSK a tudíž před nástupem k utkání musí se všichni závodníci vykázati řádně vyplněnými průkazkami;
  • závodí se na regulérních drahách koulemi o průměru 14 - 16 cm;
  • - soupeři určí si předem nebo losem soudce, jejichž jest povinností sledovati správnost hodů a vůbec bdíti nad dodržováním všech pravidel hracího řádu. Neshodují-li se soudcové ve svých výrocích, rozhoduje o sporu los;
  • povinností kapitánů jest udržovati kázeň a pořádek mezi jejich mužstvem;
  • přešlápnutí není dovoleno a pokládá se za ně je-li závodník celou nohou za bílou nebo černou čárou na konci nebo počátku dráhy;
  • přímý vrh na holou dráhu, tzv. bosý hod není platný;
  • vrh koulí jež proběhne mezi kuželkami, aniž by nějakou srazila, jest platným hodem, ale neboduje se;
  • ostatní pravidla pro různé závody a různé druhy kuželkových her viz v kapitole o organizaci čs. kuželkářského sportu.

V závěru kapitoly o různých druzích kuželkových her musíme se zmíniti také o dámském kuželkářství.

To proto, že pěkný a zdravý sport, ačkoli donedávna právě považovaný výhradně za mužný, chlapský sport, nachází stále větší obliby u našich roztomilých sportovkyň, které se nyní s oblibou a zcela pravidelně objevují také na našich kuželnících. Příčina nezájmu a nyní naopak pozoruhodné obliby krásného pohlaví má svou prajednoduchou příčinu: dříve nehygienické, ne zvláště čisté, prašné a většinou i málo vzhledné typy hospodských kuželen nenacházely u žen zalíbení, protože se tu velmi snadno bílé roztomilé šatečky, střevíčky a punčošky proměňovaly v ušpiněné, nevzhledné součástky toalety, prach a špína usedala do vlasů atd. Moderní komfortní kuželny neskrývají v sobě již mnoho z obávaného nebezpečí, takže si v nich může zahrát dáma třeba ve večerní toaletě a odejde, jak přišla. Tím ovšem nechceme snad tvrditi, že by kuželkářství jako sport měl býti ženským pokolením provozován jen za účelem ukazovati poslední modely krejčovských salonů, protože v žádném sportu nemá míti místa ješitnost a jiné nesportovní vlastnosti.

K současnému rozvoji ženského kuželkářství mimo jiné hodně přispívá i zvětšený zájem žen o všechny sportovní disciplíny. Již dnes tak hlavně v některých klubech amerických, švýcarských a německých existují samostatné dámské odbory kuželkářské, které se tu a tam i samostatně zúčastňují závodních podniků. U nás zatím hlavně v sokolských kuželkářských odborech vystupují ženy buď jako hosté nebo i skutečné členky, ale zvláštních pravidel pro ně ještě nemáme. Vzhledem k tomu, že u hrajících žen, pro něž jaksi z tradice a nepsaného zákona "kavalírství" existuje spousta úlev a výhod, které se teprve budou muset upraviti a ustáliti přiměřeně a všeobecně pro platné regule, bude jen dobře, aby řady zdatných kuželkářských sportovců byly rozmnoženy také dámskými odbory !